Выделенное

12 фактів поступового економічного зростання України

Старався знайти щось позитивне, що змогло б згуртувати всіх навколо прагнення об'єднати країну. Те, що відбувається в інформаційному полі показує, що кожен чує тільки сам себе і вважає свою позицію правильною. Найкраще, чого навчились - присвоювати ярлики і не пропонувати альтернативу. Ми це проходили. В свій час і я вважався "лібералом" і піддавався критиці консерваторів. Сьогодні я себе вважаю економічним прагматиком. Думаю, що економічні "романтики" ще дозріють. А зараз - трохи позитиву, що не викличе заперечень. А викличе - ще краще.

Позитивні економічні тенденціі

1. Поступово відновлюється економічне зростання. За 10 місяців 2016 року ВВП України зріс 1,2% (дані МЕРТ). Зростання економіки України обумовлене підвищенням світових цін на продукцію вітчизняного експорту, поліпшенням фінансових результатів підприємств і підвищенням інвестиційної активності, збільшенням внутрішнього попиту, а також низькою статистичною базою.

Така динаміка відповідає прогнозам, а тому за підсумками 2016 року зростання ВВП очікується на рівні 1-1,1%. У 2017 році реальний ВВП збільшиться на 2.5%,у 2018- на З.5%.

Ризики для зростання ВВП:

• падіння цін на сировинну продукцію через можливе уповільнення зростання економіки Китаю;

• розширення торгових обмежень;

• ескалація військового конфлікту з боку Росіі;

• посилення девальваційних процесів і прискорення інфляції.

2. Кардинально поліпшено інфляційну ситуацію, півтора року спостерігається стійкий низхідний інфляційний тренд. У листопаді 2016 рону зафінсовано споживчу інфляцію на рівні 1.8%. У річному вимірі вона сповільнилася до 12.1-13%. Ціль по інфляції на 2016 рік (12%) є досяжною.

З. Вперше за багато років до парламенту вчасно поданий Бюджет на наступний рік.

4. Міжнародні резерви України на 1 грудня 2016 року перевищують 15 млрд.США. Це покриває З.6 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань, поточних операцій Уряду та Національного банку.

5. Пожвавилася інвестиційна активність. У січні-вересні 2016 р. капітальні інвестиції зросли на 16,4% порівняно з відповідним періодом попереднього року.Збільшився і притік ПІІ, результат 10 місяців +З,1 млрд. дол. При цьому інвестиції надходили не лише до банківського сектору у зв'язку з докапіталізаціею найбільших банків з іноземним капіталом, а й до реального сектору економіки. За прогнозом, у 2016 році в Україну їх надійде З.З млрд. дол.

б. Україна співпрацює з МВФ. Вперше за багато років у державу надійшло три транші. Наступний очікується у першому кварталі наступного року.

7. Виконано усі умови для отримання безвізового режиму з ЄС.

8. Україна посіла 80 місце серед 190 країн світу у рейтинrу Doing Business-2017. У тому числі завдяки проведеній дерегуляції бізнесу.

9. Успішно проведено реформу державних закупівель, працює нова система РгоZогго, яка визнана найкращою в Європі, і яка економить мільярди гривень бюджетних грошей.

10. За попередніми розрахунками Мінекономрозвитку, у І півріччі 2016 року рівень тіньової економіки склав 38% від офіційного ВВП, що на 4 відсоткових пункти менше порівняно з показником відповідного періоду 2015 року.

11. Банківська система значно очищена. Вона готується до нарощування кредитної економіки.

12. Вдалою є реформа з децентралізації в Україні. На місця передані фінанси, повноваження, що дає можливість громадам розвиватися. Уряд у Бюджеті на 2017 рік зберігає систему фінансової децентралізації.

Чекаємо, що Святий Миколай принесе ще кращі результати.

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
29.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^